Цукровий діабет - це захворювання ендокринної природи, викликане абсолютним або відносним недоліком гормону підшлункової залози інсуліну. В результаті дефіциту інсуліну порушується метаболізм глюкози, і замість того, щоб засвоюватися клітинами організму, вона починає накопичуватися в крові. Тим часом тканини у відсутності глюкози відчувають енергетичний голод, і через деякий час починають гинути. Цей неухильно прогресуючий процес призводить, в кінцевому рахунку, до пошкодження всіх систем організму і порушення їх функції. Цукровий діабет дуже поширений, особливо в розвинених країнах, і виявляється у кожної п'ятої людини середнього віку.
З симптомами цукрового діабету людство знайоме дуже давно. Єгипетські автори «Папірусу Еберса» описали цю хворобу близько трьох з половиною тисяч років тому, і навіть запропонували свої методи лікування недуги. Протягом століть з'являлися нові способи діагностики і лікування діабету, наприклад, стародавні лікарі помітили, що сеча хворих притягує до себе ос і мух, а спробувавши сечу на смак доктора виявили, що вона солодкувата.
Припущення про витоки хвороби висувалися різні, проте точні причини були названі відносно недавно. Існує велика кількість різних класифікацій цукрового діабету, але найбільш поширеним є поділ захворювання на два типи: Перший тип цукрового діабету характерний для молодих пацієнтів і пов'язаний з порушенням синтезу інсуліну підшлунковою залозою. При ін'єкційному введенні інсуліну все симптоми швидко зникають, тому по-іншому цей тип діабету називається інсулінозалежний. Другий тип захворювання розвивається з віком і пов'язаний з появою первинної інсулінорезистентності, тобто клітини організму по ряду причин стають не чутливими до інсуліну. В цьому випадку укол інсуліну не дасть практично ніякого ефекту, тому другий тип цукрового діабету лікарі назвали інсуліннезалежним. image032 Дієтотерапія — один з найважливіших компонентів лікування ЦД І типу, необхідний фактор для досягнення стійкої компенсації захворювання. Народні рецепти Неабияку стурбованість викликає той факт, що за останні десять років вік, коли з’являється ця хвороба, в цілому понизився з сімдесяти до сорока років. Саме тому дуже важливо навчитися розпізнавати продукти, які можуть допомогти у запобіганні цьому недугу.
- Брусничний сік. Промиті ягоди залити кип’яченою водою (2 склянки води на 700 г ягід), кип’ятити 10 хвилин, розтерти ягоди товкачиком, процідити. Сік заправити ксилітом, сорбітом або сахаритом. Приймати в охолодженому вигляді по 0,5-1 склянці на день.
- Пивні дріжджі. Сухі очищені дріжджі приймати по 2 чайних ложки 2-3 рази на день. • Морквяний коктейль. На 4 порції: 2 склянки морквяного соку, 2 апельсини, 1 лимон, 2 чайні ложки меду, 1 склянка кисляку або ряжанки, 4-8 кубиків харчового льоду. У міксері добре збити морквяний, апельсиновий і лимонний соки, кисляк або ряжанку, мед. Пити по півсклянки тричі на день.
- Настій стулок плодів квасолі. Взяти 2-3 ст. ложки подрібнених стулок квасолі, залити в термосі 2 склянками окропу і залишити на 6 год. Випити у 3 прийоми за 20-40 хв. до їди.
- Гречаний коктейль — ще один народний метод лікування діабету. Подрібните 1 ст. ложку гречаної крупи за допомогою кофемолки і висипте порошок в стакан кефіру. Робити лікувальний коктейль краще на ніч, щоб він міг добре наполягати. Пити вранці натщесерце, за 30 хвилин до їжі.
- Сирі яйця і лимон. Цей народний рецепт також допомагає понизити рівень цукру в крові. Лікування цим методом проводиться протягом трьох днів. Кожен ранок натщесерце потрібно випивати коктейль, приготований з одного свіжого сирого яйця з додаванням соку одного лимона. Після чого протягом години нічого не можна є. Для закріплення ефекту дану процедуру можна повторити місяця через два.
- Гарбузове насіння. Одним з інгредієнтів, які не тільки дозволені, але й показані до застосування при діабеті є гарбуз, а також її насіння. Вони володіють високим глікемічним індексом, але мають низьку калорійність і навантаження. Насіння цього овочу і зовсім допомагають підтримувати необхідний рівень глюкози в організмі. Крім того, гарбузове насіння володіють ще й здатністю забезпечувати і насичувати організм хворого харчовим волокном, вуглеводами, а також вітамінним комплексом у такому складі: С, А. Крім цього є в них і залізо, магній, кальцій, фолієва кислота. І це далеко не всі цінні компоненти для хворого на діабет, які є в гарбузовому насінні. І найголовніше - в насінні гарбуза міститься клітковина. Її головна користь для діабетиків полягає в тому, що вона підтримує рівень цукру в крові. Вводити даний продукт в звичний раціон хворого людини слід з певною мірою обережності, адже організм організму ворожнечу. Для когось гарбузове насіння можуть стати панацеєю, а комусь, в силу індивідуальних особливостей, доведеться відмовитися від вживання цього продукту.
Після того, як хворий на діабет з'їв гарбузове насіння, йому рекомендується поспостерігати за рівнем цукру в крові. При позитивній динаміці даний компонент можна сміливо включати в дозволений продуктовий набір. Якщо організм відреагував негативно, хоча подібне зустрічається вкрай рідко, слід негайно припинити вживати насіння гарбуза. Незважаючи на такий цінний склад і виключно позитивні властивості, їсти даний продукт слід, дотримуючи міру, причому всім людям без винятку, інакше можна банальним чином нашкодити організму. Лікарі рекомендують їсти гарбузове насіння хворим на цукровий діабет 2-3 рази на тиждень. При цьому рекомендується купувати виключно якісний продукт. При покупці обов'язково звертайте увагу на термін придатності товару. Намагайтеся не купувати насіння, які були упаковані більше місяця тому. Їх цінні властивості значно нижче, ніж у свіжих екземплярів.
- Кориця. Кориця має дивовижну здатність покращувати рівень глюкози в крові. Її рекомендують вживати як додаток до страв і напоїв, що також надає їм приємного смаку. Якщо ви додасте її до печених яблук, то отримаєте чудовий десерт. Додайте корицю до шоколаду, кави або будь-якого іншого напою, і він стане смачнішим та кориснішим.
- Чорниця і яблука. Споживання цих продуктів протягом тижня може допомогти запобіганню ризику діабету, адже ці фрукти і ягоди містять велику кількість антоціанів – речовин, які можуть запобігти діабету. • Горіхи. Регулярне споживання горіхів, а також різноманітних сухофруктів, дуже важливе для захисту організму від таких хвороб як цукровий діабет і серцево-судинних захворювань. Щоб відчути ці переваги, ви маєте щоденно їсти щонайменше жменю горіхів. Як почистити підшлункову залозу? Вранці в будь-який слушний час 1 поставте кип'ятити 0,5 літра нежирного магазинного молока. Поки молоко гріється, через крупну терку натріть 100 г очищеного кореня пастернаку. Як молоко закипіло, додайте в нього кашку пастернаку і кип'ятіть ще 2-3 хвилини. Сніданок готовий. Каша вийде солодка, але хай це вас не лякає. Після того, як з'їли її, 3-4 години не треба нічого пити і є.
Порцію можна розділити на два прийоми, але в проміжках також нічого немає і не пити. Такий сніданок потрібно готувати щодня протягом 6 днів, обід і вечеря — на смак. На все чищення буде потрібно 3 л молока і 600 г очищеного кореня пастернаку. Чищення проводиться кожні 6 місяців. Періодично здайте кров на цукор і ви переконаєтеся, що цукор удвічі знизиться.
Коментарі ()
Ви маєте авторизуватись, щоб залишити коментар.